Paljonko aurinkovoimala tuottaa sähköä ja miten se toimii?

Kun aurinkovoimala optimoidaan oikein saadaan sillä noin 20-30 % säästö energiakustannuksiin vuositasolla.

04.03.2022

Kun aurinkovoimala optimoidaan oikein saadaan sillä noin 20-30 % säästö energiakustannuksiin vuositasolla.

Asiantuntijamme tekevät tarkat laskelmat huomioiden sähkönkulutuksen eri vuoden aikoina, ilmansuunnat ym. ja tekevät suunnitelman juuri oikean kokoisen voimalan toteuttamisesta.

Sähköverkkoon kytkettävä järjestelmä

Suurin osa aurinkosähköjärjestelmistä on sähköverkkoon kytkettyjä. Kun paneelit tuottavat sähköä enemmän kuin sitä kuluu, sähkö ikään kuin varastoidaan sähköverkkoon. Akustot ovat sähköverkkoon liitetyissä järjestelmissä toistaiseksi harvinaisia.

Aurinkopaneeli

Aurinkopaneeli on aurinkosähköjärjestelmän keskeisin osa. Ne koostuvat yksittäisistä aurinkokennoista, jotka on yhdistetty kytkemällä ne rinnan tai sarjaan. Aurinkokenno on periaatteessa suuri fotodiodi, jossa on yhdistetty kaksi erityyppistä puolijohdemateriaalia.

Invertteri

Invertteri muuttaa aurinkopaneelien tuottaman tasasähkön 230 V vaihtosähköksi. Se myös tahdistaa itsensä sähköverkkoon ja huolehtii takatehosuojauksesta.

Turvakytkin

Vaihtovirtapiirin turvakytkin erottaa tarvittaessa aurinkosähköjärjestelmän sähköverkosta. Turvakytkin on usein integroitu yleisimpiin invertterimalleihin. Sähköyhtiöllä pitää olla siihen vapaa pääsy.

Omavarainen järjestelmä

Omavaraisissa eli sähköverkkoon kuulumattomissa järjestelmissä sähkö voidaan varastoida akustoon. Varastointi mahdollistaa sähkön saannin silloin, kun aurinkopaneelit eivät tuota sähköä, tai aurinkopaneelien tehon ylittävien laitteiden hetkellisen käytön. Myös aggregaatteja voidaan käyttää omavaraisen aurinkosähköjärjestelmän rinnalla turvaamaan sähkön saanti.

Tasavirtaa käyttäviin laitteisiin saadaan akusta ja paneelistosta suoraan sähköä, mutta jos laitteet käyttävät vaihtovirtaa, tarvitaan järjestelmään invertteri.

Aurinkopaneeliston, mahdollisten invertterin ja akuston lisäksi omavaraiseen aurinkosähköjärjestelmään tarvitaan lataussäädin. Se asennetaan aurinkopaneelien ja akuston väliin. Lataussäädin estää akun ylilatautumisen ja syväpurkautumisen. Jos järjestelmästä haluaa irti mahdollisimman suuren tuotantopotentiaalin, on suositeltavaa käyttää MPPT-lataussäädintä (Maximum Power Point Tracking). Se valvoo akuston optimaalista latausta ja säätää aurinkopaneelit tuottamaan sähköä mahdollisimman suurella hyötysuhteella.

Jaa:

Lisää aurinkosähköstä

Auronkopaneelit kytketynä kahteen riviin.

Maksaako järjestelmä itsensä takaisin?

Avaimet käteen -menetelmällä asennettujen aurinkovoimaloiden takaisinmaksuajat ovat keskimäärin välillä 6-12 vuotta. Uuden sukupolven lasi–lasi-paneeleihin saadaan jopa 30 vuoden takuu, jolloin järjestelmän tuotto takuuajalla nousee moninkertaiseksi ostohintaan nähden. Sijoitetun pääoman tuotot ovat välillä 7-20% järjestelmästä riippuen.

Lue lisää »
Kannattaako aurinkonpaneelien asennus Suomessa

Kannattavatko aurinkopaneelit Suomessa?

Suomessa aurinkopaneelien tuottavuus on hyvä. Vuosittainen tuotanto on samalla tasolla kuin Pohjois-Saksassa. Suomessa kesällä aurinko paistaa pitkään ja alkuvuodesta aurinkopaneeleiden tuottoa kasvattaa viileä ilmasto, sillä kylmä aurinkopaneeli tuottaa lämmintä paneelia tehokkaammin.

Lue lisää »