Aurinkopaneelit Suomessa?

Suomi ei ole niin pimeä maa kuin usein luullaan, kun kyse on aurinkoenergian tuottamisesta. Se pärjää hyvin vertailussa Keski-Euroopan maihin. Talven hämäryys ei haittaa sillä sitä kompensoi valoisa kesä. Kesällä aurinkoa riittää lähes vuorokauden ympäri.

24.11.2023

Suomessa on vuoden aikana melkein yhtä paljon aurinkoa, kuin esimerkiksi Saksassa tai Tanskassa. Saksassa on kuitenkin 110-kertainen, Tanskassa viisinkertainen ja Ruotsissa nelinkertainen aurinkosähkökapasiteetti verrattuna Suomeen.

”Suomen etuna on matala ympäristön lämpötila, joka parantaa aurinkokennojen hyötysuhdetta. Aurinkopaneelit toimivat sitä paremmin, mitä kylmempää on. Aurinkopaneelit kestävät myös lumikuormaa, jos ne asennetaan ohjeiden mukaisesti. Järjestelmän voi myös kytkeä sähköverkon rinnalle, ja laitteet ovat jo melko edullisia ja helppoja asentaa”, kertoo LUTin tutkijaopettaja Antti Kosonen.

Aurinkoenergian tuottaminen ei maksa mitään, kun aurinkopaneelit on hankittu ja asennettu: aurinko on ehtymätön, puhdas ja hiljainen energianlähde. Yksi hehtaari aurinkopaneeleita tuottaa sähköä Etelä-Suomessa yhtä paljon kuin noin 330 hehtaaria metsää, josta saadaan vuodessa kymmenen kuutiota puuta hehtaarilta.

”Suora auringon säteilyenergian muuntaminen aurinkokennoilla sähköksi on 200–400 kertaa tehokkaampaa kuin konversio metsäbiomassan kautta voimalaitosprosessissa”, Kosonen sanoo.

Lue aiheesta enemmän LUT:n plogista:

https://www.lut.fi/fi/artikkelit/aurinkoenergia-ja-aurinkosahko-suomessa

Jaa:

Lisää aurinkosähköstä

Auronkopaneelit kytketynä kahteen riviin.

Maksaako järjestelmä itsensä takaisin?

Avaimet käteen -menetelmällä asennettujen aurinkovoimaloiden takaisinmaksuajat ovat keskimäärin välillä 6-12 vuotta. Uuden sukupolven lasi–lasi-paneeleihin saadaan jopa 30 vuoden takuu, jolloin järjestelmän tuotto takuuajalla nousee moninkertaiseksi ostohintaan nähden. Sijoitetun pääoman tuotot ovat välillä 7-20% järjestelmästä riippuen.

Lue lisää »
Kannattaako aurinkonpaneelien asennus Suomessa

Kannattavatko aurinkopaneelit Suomessa?

Suomessa aurinkopaneelien tuottavuus on hyvä. Vuosittainen tuotanto on samalla tasolla kuin Pohjois-Saksassa. Suomessa kesällä aurinko paistaa pitkään ja alkuvuodesta aurinkopaneeleiden tuottoa kasvattaa viileä ilmasto, sillä kylmä aurinkopaneeli tuottaa lämmintä paneelia tehokkaammin.

Lue lisää »