Aurinkopaneelit mökille

Aurinkosähkö on uusiutuva luonnonvara ja loppumaton energianlähde, jonka käyttö vähentää hiilijalanjälkeä. Nykyään aurinkosähkö on myös kannattavaa meillä Suomessakin, koska aurinkopaneelien hyötysuhde on parantunut merkittävästi.

15.02.2022

Aurinkosähkö on uusiutuva luonnonvara ja loppumaton energianlähde, jonka käyttö vähentää hiilijalanjälkeä. Nykyään aurinkosähkö on myös kannattavaa meillä Suomessakin, koska aurinkopaneelien hyötysuhde on parantunut merkittävästi.

Jos mökkisi on kokonaan ilman sähköä, on aurinkosähkö varteenotettava vaihtoehto tai hyvä lisä sekä aggregaatille että tuulivoimalle. Ja jos mökkisi on sähköverkon alueella, on aurinkosähkö silti kannattava lisäenergian muoto, sillä aurinkosähköllä pärjää pitkälle maaliskuusta lokakuuhun.

Tästä artikkelista saat perustiedot aurinkosähköstä ja -paneeleista sekä eri sijaintipaikkojen merkityksestä aurinkosähkön hankintaan.

1. Yleistietoa aurinkopaneeleista

Aurinkosähkö kannattaa myös Suomessa!

Ennen ajateltiin, ettei näin pohjoisessa maassa kuin Suomessa kannata edes miettiä aurinkosähköä, mutta tehokkaampien aurinkopaneelien ansiosta tilanne on muuttunut. Aurinkosäteilyn erot meillä ja muualla ovat yllättävän pienet: esimerkiksi Helsingissä aurinkosäteilyn määrä vuositasolla on vain 15 % pienempi kuin Keski-Euroopassa, ja Pohjois-Suomessa määrä on vain n. 10 % pienempi kuin Helsingissä.

Totta on, että eniten aurinkosähköä saadaan maalis–lokakuussa, mutta sitä tuotetaan myös muina vuodenaikoina. Viileä ilmastomme parantaa herkästi liikaa kuumenevien aurinkopaneelien hyötysuhdetta, ja muuten joskus liialliselta tuntuvat sateet pitävät paneelit puhtaina. Lumi kuitenkin on paneeleilta itse muistettava poistaa.

Lisäksi paneelien aurinkokennot keräävät hyvin talteen auringon säteilyn myös talvella, mitä voidaan tehostaa asentamalla paneelit jyrkkään kulmaan.

Aurinkoenergia säästää rahaa!

Aurinkoenergialla eli kotoisammin aurinkosähköllä voi säästää 30 % sähkökustannuksista, ja koko aurinkosähköjärjestelmä maksaa itsensä takaisin jopa seitsemässä vuodessa. Lisäksi järjestelmän asennustyöstä saa kotitalousvähennyksen.

Mielessä kannattaa pitää myös, että sähkölaitoksilta ostetun sähkön hinta on viimeiset 20 vuotta noussut keskimäärin 6 % vuosittain.

Aurinkosähkön hankkiminen on luultua helpompaa!

Hirvittääkö koko keskustelu aurinkosähköstä? Pitääkö ostajan muka tietää paneeleiden asennuksesta tai jostain ihmeellisestä invertteristä? Ei hätää, sillä aurinkosähkön ostaminen on paljon helpompaa ja kätevämpää kuin yleisesti luullaan.

Ja ei, ostajan ei tarvitse ymmärtää invertterin toimintaa, mutta sen olemassaolo kannattaa huomioida; se on pieni mutta korvaamaton osa aurinkosähköjärjestelmässä, ja sen hoitavat asiantuntijat. Jos se kuitenkin kiinnostaa, on siitä lyhyesti seuraavassa kappaleessa.

Mihin aurinkopaneelit kannattaa sijoittaa?

Aurinkopaneelit kannattaa sijoittaa paikkaan, johon tulee mahdollisimman paljon auringonvaloa. Sopivia asennuspaikkoja ovat mm. katto, seinä sekä ranta, ja nyrkkisääntönä paneelit tarvitsevat kuusi tuntia lähes esteetöntä auringonvaloa päiväsaikaan.

Katolla paneelit pitää sijoittaa lähelle katonharjaa eikä lähelle räystäitä, jotta ne eivät estä lumen valumista katolta.

Seinäkiinnityksen kohdalla pitää varmistaa, etteivät räystäät varjosta paneeleja silloinkaan, kun aurinko on kesällä korkeimmillaan. Jos katolta tai seinältä ei löydy sopivaa paikkaa, voi paneelit asentaa jopa 50 metrin päähän talosta.

Miten aurinkopaneelit asennetaan?

  1. Paneelit voidaan asentaa sekä huopa-, pelti- että tiilikatolle, on kyseessä sitten tasakatto tai harjakatto.
  2. Paneelit asennetaan yleensä etelään päin, mutta ne toimivat kohtuullisesti myös kaakon tai lounaan suuntaan. Asentajamme laittavat ne parhaaseen mahdolliseen suuntaan ja kulmaan. Jos katon lappeet ovat itä-länsi suuntaan, tehdään järjestelmä yleensä molemmille lappeille.
  3. Paneelistosta viedään putkitettu kaapelointi talon ulkoseinää pitkin sähköpääkeskukseen. Putki voidaan maalata seinän väriseksi.
  4. Talon ulkoseinään tai muuhun esteettömään paikkaan asennetaan turvakytkin mahdollisen vikatilan varalta.
  5. Invertteri asennetaan sähkökeskuksen läheisyyteen ja liitetään kiinteistön sähköverkkoon. Invertteri muuttaa paneeliston tuottaman tasavirran vaihtovirraksi ja suojaa oikosulun, ylijännitteen sekä ylikuumenemisen varalta.

Aurinkopaneeleiden asennuksesta saa kotitalousvähennyksen!

Kotona tai vapaa-ajan asunnossa teetetystä kotitaloustyöstä voi saada kotitalousvähennyksen. Myös aurinkosähköjärjestelmän asennustyö on vähennyskelpoinen. Työn osuudesta voi saada vähennystä 50 %, vähennyksen omavastuu on 100 euroa vuodessa, ja vähennyksen maksimimäärä on 2 400 euroa vuodessa henkilöä kohden.

Hanki järjestelmä kulutuksen mukaan!

Mitoita oma aurinkovoimalasi mahdollisimman tarkkaan nykyisen sähkönkulutuksen mukaan. Laske kulutus maaliskuusta lokakuulle, sillä muina kuukausina aurinko ei yleensä paista tarpeeksi. Pohdi yhdessä asiantuntijan kanssa, mikä on sinulle riittävä kapasiteetti.

Otathan huomioon, että

  • Jos paneelit tuottavat sähköä yli oman tarpeen, syötetään ylijäämä sähköverkkoon. Myyt siis ylimäärän sähkölaitokselle, ja sähkölaitos vähentää myynnin osuuden sähkölaskussasi. Myynti ei kuitenkaan ole niin kannattavaa, että paneeleita kannattaisi hankkia pelkästään sitä varten.
  • Jos paneelit eivät tuota riittävästi, otetaan tarvittava lisäsähkö automaattisesti sähköverkosta.

Muuta kulutustottumuksia!

Kun järjestelmäsi on toiminnassa, hoitaa aurinko ison osan sähkölaitteiden tarvitsemasta sähköstä. Kaikkia paljon kuluttavia laitteita kannattaa siis käyttää päivällä; esimerkiksi ilmalämpöpumppua voi aurinkoisena päivänä käyttää huolettomammin.

Aurinkopaneelilla voi myös lämmittää vettä!

Sähköllä lämmitettävissä omakotitaloissa voidaan myös varastoida aurinkosähköllä tuotettua ylimääräistä energiaa lämminvesivaraajaan eli boileriin. Ylimääräistä aurinkosähköä ei siis myydäkään sähköyhtiölle, vaan sillä lämmitetään boilerin vastusta.

Sähköverkon ulkopuolella olevat mökit

Jos mökkisi on sähköverkon ulkopuolella, helpottavat aurinkopaneelit mökkielämää ja saavat nuorisonkin tulemaan sinne: aurinkosähköllä voit ladata niin puhelimen akut kuin hoitaa valaistuksen ja kahvinkeitonkin.

Sähköliittymän saaminen sähköttömälle mökille voi tulla kohtuuttoman kalliiksi, ja aggregaatti puolestaan hotkii polttoainetta ja pitää liikaa meteliä. Entistä tehokkaammista aurinkopaneeleista onkin tullut varteenotettava vaihtoehto.

Yksikin aurinkopaneeli vie yllättävän pitkälle, mutta ennen hankintaa kannattaa ensin miettiä omat käyttötarpeet. Tässä muutamia vinkkejä:

  1. Aurinkosähkö sopii erinomaisesti vain kesäkäytössä olevalle mökille. Jos mökkiä käytetään ympäri vuoden, voi aurinkosähköä täydentää esimerkiksi tuulivoimalla tai aggregaatilla.
  2. Aurinkopaneeleiden tuottama energia latautuu akkuun, josta sitä voi käyttää mökin sähkölaitteisiin invertterin kautta.
  3. Aurinkosähkö on hyvä valinta, jos haluat ladata kännykät tai käyttää pienlaitteita, kuten mikroa ja kahvinkeitintä sekä led-lamppuja. Hellan, kiukaan tai lämmityksen hoitamiseen aurinkosähkö ei enää riitä tai tulee melkoisen kalliiksi.
  4. Mihin aurinkopaneelit riittävät?
    1. 1-2 paneelin pienjärjestelmä: Led-valot, kännykkälaturit, kannettavat tietokoneet, pieni led –televisio
    2. 3-6 paneelin keskikokoinen järjestelmä: Lisäksi jääkaappi, pienet keittiökoneet, pieni vesipumppu
  5. Vähintään 7 paneelin isot järjestelmät: Lisäksi astianpesukone, pyykinpesukone, kahvinkeitin, järeämmät vesipumput, sähköiset työkalut, ilmanvaihto esimerkiksi sisäkäymälään

Järjestelmän voi rakentaa itse, koska sitä ei kytketä verkkovirtaan. Verkkoon kytkettynä se vaatisi sähköasentajan.

Teknisiä tietoja!

Järjestelmän teho: Aurinkosähköjärjestelmää hankkiessa aloitetaan aina miettimällä omat käyttötarpeet ja ‐ ajat. Normaalisti mökkijärjestelmää käytetään maaliskuu ‐ lokakuun välisenä aikana. Jos tarve on ympärivuotiselle käytölle aurinkosähköjärjestelmää tulee täydentää esim. tuulivoimalalla.

Seuraavaksi suuntaa‐antavia arvioita yleisimmistä 12 V mökkipakettien tehoista:Perusmökkijärjestelmät:

Kun käyttötarve valaistus, TV, kännykän lataus. Tällaiseen tarpeeseen riittää n. 50 ‐ 140 W paneeliteho + 100 Ah ‐ 250 Ah akusto.Jääkaappimökkijärjestelmä: Kun käyttötarve edellisten lisäksi jääkaapille, järjestelmän minimivaatimus 200 W paneeliteho + 400 Ah akusto.12 V (24 V) vai 230 V ‐järjestelmä?

Peruslähtökohtana voidaan pitää, että jos vain mahdollista kannattaa kaikkia laitteita käyttää järjestelmäjännitteellä (eli mihin akut on kytketty 12V / 24V). Järjestelmään voidaan hankkia invertteri, jota käytetään satunnaisesti. Puhtaasti 230 V mökkijärjestelmän rakentaminen pitää olla perusteltua. 230 V vaihtoehto silloin, jos mökki varustellaan lähes täysin omakotitalo mukavuuksin: jääkaappi, pakastin, porakaivo, vedenlämmitys.

Jaa:

Lisää aurinkosähköstä

Auronkopaneelit kytketynä kahteen riviin.

Maksaako järjestelmä itsensä takaisin?

Avaimet käteen -menetelmällä asennettujen aurinkovoimaloiden takaisinmaksuajat ovat keskimäärin välillä 6-12 vuotta. Uuden sukupolven lasi–lasi-paneeleihin saadaan jopa 30 vuoden takuu, jolloin järjestelmän tuotto takuuajalla nousee moninkertaiseksi ostohintaan nähden. Sijoitetun pääoman tuotot ovat välillä 7-20% järjestelmästä riippuen.

Lue lisää »
Kannattaako aurinkonpaneelien asennus Suomessa

Kannattavatko aurinkopaneelit Suomessa?

Suomessa aurinkopaneelien tuottavuus on hyvä. Vuosittainen tuotanto on samalla tasolla kuin Pohjois-Saksassa. Suomessa kesällä aurinko paistaa pitkään ja alkuvuodesta aurinkopaneeleiden tuottoa kasvattaa viileä ilmasto, sillä kylmä aurinkopaneeli tuottaa lämmintä paneelia tehokkaammin.

Lue lisää »