Aurinkopaneelit talvella?

04.12.2023

Suomessa aurinkoenergiaa voi hyödyntää tehokkaasti myös talvella. Esimerkiksi aurinkopaneelit, jotka on asennettu rakennusten seinille sopivat hyvin Pohjoismaiden olosuhteisiin. Talvella aurinko on hyvin matalalla eikä seinäpaneeleihin kasaannu lunta. Nämä paneelit ovat erityisen tuottoisia selkeinä talvipäivinä, varsinkin maaliskuussa, jolloin aurinko on jo korkeammalla. Lumi heijastaa valoa paneeleihin ja lisää niiden tuotantoa.

”Aurinkosähkö tulisi ottaa huomioon rakennusten arkkitehtuurissa, sillä aurinkosähkö on käytännössä yksinkertaisin ja edullisin tapa tuottaa sähköä paikallisesti.” – Antti Kosonen, LUT

Paneelien hinnat ovat myös laskeneet, joten enää ei ole niin tarkkaa mikä on paras asennuskulma vuosituotannon kannalta.

Päiväntasaajalla paneelit eivät sovi julkisivuihin, koska aurinko on suoraan yläpuolella. Suomessa paras asennuskulma on melko jyrkkä vuoden aikana. Tämä antaa meille pohjoismaalaisille etua erilaisissa asennuspaikoissa.

Lisää aiheesta voi lukea LUT:n artikkelista:

https://www.lut.fi/fi/artikkelit/aurinkoenergia-ja-aurinkosahko-suomessa

Jaa:

Lisää aurinkosähköstä

Auronkopaneelit kytketynä kahteen riviin.

Maksaako järjestelmä itsensä takaisin?

Avaimet käteen -menetelmällä asennettujen aurinkovoimaloiden takaisinmaksuajat ovat keskimäärin välillä 6-12 vuotta. Uuden sukupolven lasi–lasi-paneeleihin saadaan jopa 30 vuoden takuu, jolloin järjestelmän tuotto takuuajalla nousee moninkertaiseksi ostohintaan nähden. Sijoitetun pääoman tuotot ovat välillä 7-20% järjestelmästä riippuen.

Lue lisää »
Kannattaako aurinkonpaneelien asennus Suomessa

Kannattavatko aurinkopaneelit Suomessa?

Suomessa aurinkopaneelien tuottavuus on hyvä. Vuosittainen tuotanto on samalla tasolla kuin Pohjois-Saksassa. Suomessa kesällä aurinko paistaa pitkään ja alkuvuodesta aurinkopaneeleiden tuottoa kasvattaa viileä ilmasto, sillä kylmä aurinkopaneeli tuottaa lämmintä paneelia tehokkaammin.

Lue lisää »