25.02.2023
Paneelit suunnataan useimmiten etelään päin, mutta myös kaakkoon ja lounaaseen suunnatut paneelit tuottavat hyvin. Mikäli lappeet ovat itä–länsi-suunnassa, asennetaan paneelit molemmille lappeille.
Tehokkain kallistuskulma on 35–45 astetta, mutta yli 90 % maksimaalisesta energian vuosituotosta voidaan saavuttaa 10–50 asteen kulmaan sijoitetuilla paneeleilla.
Jos paneelit asennetaan katolle, tehdään asennus harvoja poikkeustapauksia lukuun ottamatta lappeen suuntaisesti, jolloin optimiolosuhteista joudutaan usein hieman joustamaan.
Mitä muita asioita tulee ottaa huomioon aurinkopaneelien asentamisessa?
Pienestä pakkasesta ei ole välttämättä haittaa, kunhan asentaja pystyy tekemään tarkkuutta vaativia töitä kyseisessä lämpötilassa.
Aurinkopaneelit voi asentaa joissakin tapauksissa myös itse, mutta yleensä parhaan lopputuloksen takaamiseksi on suositeltavaa kääntyä asiantuntijan puoleen.
Aurinkopaneeleita on yleensä mahdollista lisätä samaan järjestelmään myös jälkikäteen, mutta taloudellisesti kannattavinta on kartoittaa energiantarve etukäteen.
Laskureita voi käyttää suuntaa antavasti, mutta varmimman tuloksen saa asiantuntijan avustuksella.
Kun laitteiston sopivuus sähköverkkoon on varmistettu paikalliselta verkkoyhtiöltä, voidaan aurinkosähköjärjestelmä asentaa.
Aurinkopaneelien akuista
Aurinkopaneelien akku sijoitetaan sääolosuhteilta suojattuun ja tuulettuvaan paikkaan, esimerkiksi talon sokkeliin tai kuistin alle.
Vanhoja starttiakkuja ei suositella käytettävän, sillä ne eivät normaalisti pysty enää vastaanottamaan aurinkopaneelien yleisimmin tuottamaa pientä sähkövirtaa.
Akun ja järjestelmän väliin tulee asettaa minimissään 8A:n sulake mahdollisia oikosulkuja varten.